איך מקבלים גמלת נכות כללית מהמוסד לביטוח הלאומי?
צריך לדעת שבמוסד לביטוח לאומי ישנם כמה סוגים של קצבאות.
יש קצבה בגין נכות מעבודה@ – כלומר אדם אשר נפצע בעבודה/בדרכו לעבודה או בחזרתו מן העבודה, במקרים מסוימים יהיה זכאי לקבל קצבת נכות מעבודה, אך על כך במאמר אחר.
כעת נדבר על קצבת נכות כללית – לקצבה זו זכאים אנשים אשר נולדו עם מום או שעם הזמן התגלתה אצלם מחלה אשר איננה תוצאה של אירוע בעבודה.
מי זכאי לקצבת נכות כללית?
ישנם כמה תנאים אשר אדם נדרש לעמוד בהם בכדי להיות זכאי לקבלת קצבת נכות מעבודה.
בראש ובראשונה אדם אשר מעוניין להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות כללית, אמור להיות תושב ישראל. לאחר מכן הוא אמור לענות על תנאי הגיל ולהיות מעל גיל 18. במידה והמדובר מתחת לגיל 18 יש קצבה אחרת אשר נקראת קצבת ילד נכה. לאחר מכן חשוב מאוד לשים לב כי האדם אשר מגיש את התביעה לקצבת נכות כללית, לא עבר את גיל הפרישה@.
אלו התנאים המקדימים. לאחר תנאים אלו ישנם תנאים נוספים שיפורטו במאמר זה.
תנאי נוסף הוא גובה האחוזים: הרבה אנשים אשר ניגשים למשרדנו לא מבינים ובאים בשאלה: טענתם היא כי רופאי המלל קבעו כי אחוז הנכות שלהם הינו 40% ואע"פ כן הם אינם מקבלים קצבה. כאמור הרבה מאוד אנשים נוטים לטעות בעניין ובשל כך בחרנו לפרט בעניין זה.
נכות כללית, בשונה מנכות מעבודה, מורכבת משני חלקים. חלק ראשון קביעת אחוזי נכות רפואית וחלק שני קביעת אובדן אי כושר הכנסה.
ובשל כך אדם אשר נקבעה לו נכות רפואית, לאו דווקא יהיה זכאי לקבל קצבת נכות שכן העניין תלוי באי כושרו לעבוד.
דוגמא א': אדם עבר מספר התקפי לב וניגש לביטוח הלאומי לקבל קצבת נכות כללית, במידה ואין המדובר בנכות מעבודה, ונקבעו לו 40% נכות בהתאם לסעיף 9 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) התשט"ז -1956.
אך פקידת השיקום בביטוח הלאומי בחנה את כושר ההשתכרות שלו ומצאה כי במשך השנה האחרונה ואף לאחר הגשת התביעה, השכר הממוצע של אותו אדם עומד על 7,500 ₪ מידיי חודש בחודשו, כלומר עובר את השכר הממוצע במשק (אשר נכון לשנת 2020 עומד על 6,331).
בשל כך אע"פ כי נכותו הרפואית של האדם עומדת על 40% – והנה מקנה קבלת קצבת נכות כללית, אין לו אובדן אי כושר עבודה ובשל כך לא יהיה זכאי לקבל קצבת נכות.
דוגמא ב' בפירוט חישוב האחוזים בביטוח הלאומי@.