האם תאונה שלא עקב שימוש ברכב תיחשב תאונת דרכים?

"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה".

מהי המילה "עקב".

עקב שימוש ברכב מנועי – על משפט זה היו עשרות ומאות פס"ד.

ההסבר הפשוט הינו כי עקב השימוש ברכב המנועי למטרות תחבורה נגרם לאדם אירוע נזיקי.

כלומר אם האדם השתמש ברכב לא למטרות תחבורה אלא למטרות של "בית" או למטרה אחרת, ואז קרה אירוע, אין  הוא זכאי להיכנס לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

ולדוגמא – פס"ד ת"א (שלום קריות) 1223-05-19 פלוני נ' ביטוח ישיר בע"מ (נבו 31.03.2020).

שם סופר על אדם אשר הצית להנאתו סיגריה תוך כדי נסיעה. הרכב התפוצץ וזאת בעקבות בלון גז (אמגזית) שהייתה חשופה ברכב. ביהמ"ש בחן היטב את הסיטואציה ושאל את עצמו האם "עקב השימוש ברכב המנועי" קרה הנזק  האמור? או האם "תוך כדי מטרות תחבורה" נגרם הנזק האמור?

וכך אומר ביהמ"ד בפסה"ד: "התובע טען לתחולת חוק הפיצויים כשהוא נסמך על ההגדרה הבסיסית של המונח "תאונת דרכים". הנתבעת אינה חולקת על התקיימות היסוד של שימוש ברכב למטרות תחבורה. המחלוקת בין הצדדים נטושה סביב המשמעות שיש ליתן ליסוד "עקב", המצביע על הצורך בקשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין המאורע שגרם לנזק הגוף לבין השימוש ברכב מנועי. השאלה הינה אפוא, אם מתקיים הקשר הסיבתי הדרוש בין השימוש ברכב לבין האירוע והנזק שנגרם לתובע. יש לקבוע כי לא מתקיים קשר סיבתי עובדתי. בכל מקרה, לא מתקיים בענייננו קשר סיבתי משפטי. התפוצצות הרכב והנזק שנגרם לתובע עקב כך, אינם תוצאה של סיכון הטמון ברכב מעצם טיבו ואינם תוצאה של סיכון האופייני לשימוש ברכב. משלא נטען, וממילא לא הוכח, כי דליפת הגז היתה קשורה לנסיעה ברכב, אזי לא ניתן לקשור בין השימוש ברכב לבין אירוע ההתפוצצות ולא ניתן לטעון כי הנסיעה ברכב תרמה באופן רלוונטי וממשי לקרות הנזק. ° הקשר בין השימוש ברכב למטרות תחבורה לבין האירוע הינו מקרי לחלוטין, שכן האירוע יכל להתרחש באותה מידה לאחר הדלקת סיגריה ברכב, גם בזמן ישיבה סתם בו וללא נסיעה וייתכן מצב בו הבלון היה מתפוצץ, עם הדלקת סיגריה, גם אם היה בתוך אחד מחדרי הבית, בתוך מחסן או בתוך כל מקום סגור אחר. הרכב שימש למעשה אך כזירה לאירוע ככל זירה אחרת והאירוע לא נגרם "עקב" השימוש ברכב. הסיבה הישירה להתפוצצות הרכב אינה קשורה כלל לסיכונים הנובעים מהרכב עצמו או מהשימוש בו. ° בהיעדר קשר סיבתי בין השימוש שעשה התובע ברכב לבין האירוע, האירוע לא נכנס תחת ההגדרה הבסיסית של תאונת דרכים."

לסיכום לא  כיר ביהמ"ש באירוע האמור כאירוע הנכנס לגדר חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

Scroll to Top